فرهنگ کار جمعی (شماره7)
به نام خدا
مشخص نبودن شرح وظایف افراد گروه
اگربخواهیم تعریف درستی از کارجمعی داشته باشیم شاید بشود گفت : کارجمعی فعالیتی است هدفمند که درآن افراد مختلف با توانائیهای معین و وظایف مشخصی با یکدیگر همکاری میکنند.
همانطور که ازتعریف فوق پیدا است فقط تخصص و توانائی افراد
گروه دررسیدن به اهداف مورد نظرکافی نیست بلکه مهم است که شرح وظایف هریک ازافراد
نیز معین شود.
خیلی وقتها دو نفر که از تخصص و توانایی یکسانی برخوردارهستند ضرورتاً وظایف یکسانی ندارند . بعنوان مثال کارگاه خیاطی را درنظر بگیرید که هریک ازافرادی که بنای همکاری با یکدیگر رادارند با تمام مراحل دوخت یک لباس اعم از اندازه گیری ، برش ، دوخت و.... آشنا هستند وتوانایی انجام آن کار را دارنداما مطمئناً شما هم قبول دارید مادامیکه تقسیم کاری صورت نگیردووظیفه هریک مشخص نباشد لباس دوخته شده وقابل استفاده ایی درزمان معین ازآن کارگاه بیرون نخواهد آمد. ممکن است این سئوال برایتان پیش بیاید که آیا برای کسی که توانائی های مختلف دارد خسته کننده نیست که مدام یک کارمعین را انجام دهد ؟ درپاسخ باید گفت درمباحث مدیرت نیروی کار، موضوع " job rotation " یا همان گردش شغلی ، به این مهم توجه داشته وبا جابجایی وظایف افراد ضمن اینکه ازایجادیکنواختی کار و خستگی ناشی از آن درافراد گروه جلوگیری میکندتوانائی افراد را درزمینه های مختلف رشد داده تا از وابستگی بخشی از کار به یک فرد خاص جلوگیری شود و اصطلاحآ کار خاصی قائم به شخص بخصوصی نشود تا چناچه به هردلیل گروه از ادامه همکاری با او محروم شد روند کار با بحران واختلال مواجه نگردد.
نکته دیگری که در تعیین شرح وظایف هریک ازافراد گروه حائز اهمیت است آن است که افراد قبل ازهرچیزتمام حواس خود را متوجه انجام وظایف محوله به بهترین شکل ممکن کنند وازپرداختن به اموری که بعهده آنها نیست دوری کنند خصوصآ اینکه توجه به سایر امور باعث شود آنهاازکاری که بعهده گرفته اند باز بمانند . خیلی وقتها درکارهای گروهی مشاهده میشود که بعضی افراد همه کارانجام میدهند جز وظیفه اصلی خود !!! .
مطلب مهم دیگر اینکه بعد از تعیین شرح وظایف افراد ضمن اینکه باید خود فرد از وظایفی که به عهده اوست مطلع شود سایر افراد گروه نیز باید از وظایف همکاران خود آگاه باشند تا بتوانند با شناسائی فصل مشترک کارها به بهترین شکل با یکدیگر تعامل و همکاری نمایند .درپایان باید یادآور شد که وظایف محوله به افراد باید متناسب با توانائیها و علایق ایشان باشد تا درجه موفقیت درانجام وظایف به بالاترین حد خود برسد .
نویسنده: مهندس محمدرضا ایزدی