فرهنگ کار جمعی (شماره5)
به نام خدا
آفتهایی که مانع موفقیت کارجمعی می شوند
تنبلی و راحت طلبی
درکارهای گروهی رفتارها وعادات هریک ازافرادنه تنها برعملکرد خودفردبلکه برنتیجه کارگروه نیز تاثیربسزائی دارد . یکی از رفتارهایی که آثار سوئی برروی نتایج کارگروه دارد تنبلی و راحت طلبی است . کمتر کسی است که آثار سوء تنبلی را نداند وزخم خورده آن نباشد ، پس چرا بیشترما کم وبیش به آن مبتلا هستیم ؟ چگونه میتوان این ضعف رفتاری را درخود اصلاح کرد . دراین خصوص راه کارهای زیادی ممکن است به ذهن برسد که مادراینجا به یک مورد اشاره میکینم.
خیلی وقتها تصور کسی که تنبلی میکند اینستکه وقت و وجودش صرفاً متعلق به خودش است وعملکرد اوهیچ لطمه ایی به دیگران نمی زند ، قافل ازاینکه به هیچ وجه اینگونه نیست . همه ما باید بپذیریم که تمام افرادی وبلکه تمام اجزاء هستی که به عناوین مختلف با آنها تعامل و ارتباط داریم به گردن ما حق دارند . واداء این حقوق با سکون ، تنبلی وراحت طلبی هیچ سنخیتی ندارد .بنابراین مهم است کسی که به عنوان عضوی از ازاعضای گروه مسئولیتی را پذیرفته این حقوق را بشناسد . بعنوان مثال پدری را درنظر بگیرید که درانجام وظایف خود به عنوان پدرکوتاهی وتنبلی کند وفعالیت لازم درخصوص امرارمعاش ورسیدگی به امور مادی زندگی را آنگونه که وظیفه است انجام ندهد ودرمقابل مادری که به امور خانه رسیدگی نکند ومدام وقت خود را به بطالت بگذراند ، بدیهی است چنین زندگی خوشایند هیچیک ازاعضای خانواده نخواهد بود .
یکی از منابعی که میتواند مارا هرچه بیشتر و بهتر با حقوقی که به گردنمان است آشنا کند رساله حقوق امام سجاد علیه اسلام است ودرآن حقوق مختلف ازحق الله تا حق اعضاءوجوارح وحقوق افرادمختلف که هریک درجایگاه ومنصبی با مادرتعامل هستند تبیین شده ومطالعه و تامل و تدبر درآن را ابتدا به خود و بعد به شما خواننده عزیز توصیه میکنم .
درمذمت تنبلی وکسالت همین بس که امیر کلام حضرت علی علیه اسلام میفرمایند :
لا تتکل فی امورک علی کسلان ( درکارهای خود به آدم کسل و بیحال اعتماد نکن )
نویسنده: مهندس محمدرضا ایزدی