فرهنگ کار جمعی (شماره4)
به نام خدا
ادامه آفتهایی که مانع موفقیت کارجمعی می شوند
بی توجهی به افراد گروه
یکی ازنیازهای فطری که خداوند دروجود انسانها قرارداده نیاز به توجه است . این احساس نیاز از همان زمان کودکی تازمان کهولت سن وجود دارد و فقط شکل و نمود آن متفاوت است .
حتماً شما هم کودکی رادیده اید که وقتی دریک جمع خانوادگی که بزرگترها با یکدیگرمشغول صحبت یا انجام کاری هستند و به او توجهی نمیشود ، اولین کاری که میکند آنست که با انجام رفتارهایی مثل سرو صدا ، دویدن ویا غلتیدن درکف اتاق توجه دیگران را به خود جلب کند . همین نیاز را اما به صورت دیگری درسنین بالاترمیتوان دید ، تصور کنید که دریک جمع مهمانی ، یکی از افراد جمع مورد کم توجهی قرارگیرد،بدیهی است حداقل اثری که این رفتاربرروی این شخص دارد این است که حس درونی خوبی نخواهد داشت وبودن درآن جمع برایش خسته کننده خواهد شد وچه بسا محیط را ترک کند .
پرواضح است که حضور یک فرد آگاه وبا درایت درچنین جمع هایی چقدرمیتواند باعث صمیمی ترشدن وکارآمدترشدن فضا واستفاده مفیدتر ازوقت و زمان شود تا جایی که تک تک افرادازبودن درجمع لذت ببرند.
بنابراین یک مدیر یا سرپرست آگاه که مدیریت یک کارجمعی را بعهده گرفته وبه اهمیت وضرورت توجه به افراد گروه ونقش آن درتقویت انگیزه آنها واقف است مدیری است که :
1- نقش ،جایگاه واهمیت حضورهر فرددرکارجمعی رادرک وضمن آگاهی بخشی به خود فرد آنرابرای سایر افراد گروه نیزتبیین میکند .
2- با پی بردن به توان ، تخصص وقابلیتهای هرفرد ضمن مشخص کردن شرح وظایف فرد، فصل مشترک وظایف آن فرد را با سایرین بخوبی تعیین میکند وبا سازوکارهایی زمینه تعامل هرچه بیشتر وبهتر افراد گروه را فراهم ساخته و بدینوسله زیرکانه وبا تدبیر نیازی را که درشروع بحث به آن اشاره کردیم ( نیاز به توجه ) درافراد ارضا میکند .
3- خوب میداند چه وقت و چگونه با یک سئوال ، تشکر، تذکر، نگاه ، تشویق و یا تنبیه به افراد گروه توجه کند.
دراهمیت تاثیر توجه به افراد گروه همین بس که درسیره وروش پیامبر عزیزمان حضرت محمد صلی الله علیه وآله آمده است که ایشان وقتی برای دیگران صحبت می فرمودند حتی درنگاه خود به افراد،عدالت را رعایت میکردند و نگاه خود را بین ایشان تقسیم میکردند که مبادا کسی احساس کند که مورد بی توجهی قرارگرفته است .
بنابراین خیلی مهم است که در یک کارگروهی و جمعی هریک ازافراد گروه ودرراس آنها مدیروسرپرست جمع هنرمندانه به یکدیگرتوجه داشته باشندوبه این وسیله یکدیگررا دررسیدن به اهداف متعالی که بخاطر آن دورهم جمع شده اند یاری نمایند.
درپایان تذکرو یادآوری این مهم خالی ازلطف نیست که با همه تاکیدی که بر امر توجه افراد گروه به یکدیگرونقش آن در قوام و تداوم کارگروهی شد، هستند افراد خود ساخته ایی که تمام همتشان اینست که درانجام کارها بگونه ایی عمل کنند که رضایت خداوند را به همراه داشته باشد و توجه ورضایت افراد را درگرواین امرمهم میدانند ولذا به سادگی درانجام وظایف سرخورده ومایوس نمی شوند .
نویسنده: مهندس محمدرضا ایزدی