سبک زندگی

متفاوت بیاندیشید،متفاوت زندگی کنید.ناب ترین نکات پیرامون سبک زندگی ایرانی اسلامی توسط اساتید و کارشناسان روانشناسی دینی.جایی برای به اشتراک گذاشتن اندیشه ها و احساسات.پرسش و پاسخ ازدواج،معرفی کتاب،کافه کلیپ و...
برکت سايتمون
انگيزمون
انتظار داريم اهل فکر و اهل نظر در مراکزي که مي‌توانند و اهليت و صلاحيت اين کار (پرداختن به مسأله‌ سبک زندگي) را دارند، دراين زمينه کار کنند، فکر کنند، مطالعه کنند
مقام معظم رهبري
ایستگاه چندرسانه ای
محصولات جديدمون
همراهان سايتمون
مدير موسسه:
استاد مهدي عدالتيان
مدير واحد:
استاد سيد مصطفي هاشمي محجوب
و اساتيد گرانقدر حجج اسلام:
فلاح، علي اکبراسکندري، حکيم زاده، صنايعي، امين نيا، مرادنژاد،غلامي، يادگاري،بابایی.
و اساتيد عزيز آقايان:
دکتر بهرام مقدسي، دکتر عليرضا سپهري، مهندس محمدرضاايزدي،داود مهاجر، مجيد عليپور مقدم،مجتبي مهاجر،مهندس حسين وفابخش و استاد محترم سرکار خانم اماني.
سایر قسمتها
از اين که با ما همراه شده ايد،خوشحاليم (واحد سبک زندگي موسسه فرهنگي راه روشن)
امام حسین(ع):انسان بزرگ نیست جز بوسیله فکرش،شریف نیست جزبه واسطه رفتارش،وقابل احترام نیست جزبواسطه اعمال نیکش
دوشنبه, ۱ ارديبهشت ۱۳۹۳، ۱۱:۰۵ ق.ظ

گاه نامه (شماره10)

حجت الاسلام سید مصطفی هاشمی محجوب

ضرورت بازگشت به سبک زندگی فاطمی

متن زیر مصاحبه روزنامه قدس با استاد هاشمی محجوب است که به مناسبت میلاد حضرت فاطمه سلام الله علیها در ویژه نامه راز کوثر منتشر گردیده است.

 حضرت زهرا(س) وقتی به دنیا آمدند، با عنوان کوثر از ناحیه حضرت حق عنوان شدند. این مسأله چه پیامی در آن روزگار داشت. آیا خداوند می خواست مقام والای زن را در آن ایام بیان کند؟ دلایل این مسأله چه بود؟

کوثر یعنی خیر کثیر و من خیررسانی های عمومی این بانوی مکرمه را در چند بخش تقسیم می کنم: 1- ایشان بهانه خلقت همه عالم هستند(مستدرک سفینه البحار: ج3،ص33) 2- خورشید و ماه و ستارگان از نور این بانو درخشنده شدند(بحارالانوار:ج3،ص33) 3- پرستاری های مادرگونه ایشان از پیامبر خدا صلی الله علیه وآله در شرایط سخت و بحرانی مثل شعب ابوطالب و حفظ سلامت و روح ایشان جهت هدایت بشریت(در آستان فاطمه سلام الله علیها:ص17) 4- آب که مایه ی حیات انسان و حتی سایر موجودات زنده عالم است، مهریه ایشان است.(دلایل الامامه: ص91،ح25) 5- دامان ایشان پرورش دهنده نسلی است که هادیان معصوم امت و پاسداران امین شرایع آسمانی بوده اند و وجود هر کدام از آن ها در هر عصری باعث می شد که زمین اهل خود را نبلعد.6- حمایت بی نظیر ایشان از ولایت و حفظ عقاید حقه تا پای جان. 7- مخفی بودن قبر مقدس ایشان باعث تفکر و هدایت جمع کثیری از راه گم کرده ها شده است. 8- معجزاتی که ایشان در طول حیات داشتند و عده ی زیادی با مشاهده ی آن هدایت شدند. 9- معجزاتی که در نتیجه توسلات به ایشان در اعصار مختلف برای دوستان و بعضاً دشمنان ناآگاه جلوه گر شده است. 10- درس بهزیستی که ایشان با سبک زندگی خود به نسل هم عصر خود و نسل های پس از خود الی یوم القیامه داده اند.

اینکه خداوند متعال در همان بدو تولد ایشان را تحت عنوان کوثر معرفی می کند، هم به خاطر دلجویی از رسول خویش در برابر طعنه های دیگران بود که می گفتند ایشان ابتر است و نسل و راهش ادامه پیدا نخواهد کرد و هم اشاره ذات اقدس اله به همین 10 وجهی است که عرض کردم و هم کشیدن جایگاه رفیع این بانو به رخ عالمین با هدف ارسال این پیام که برتری خاصی در مردان نسبت به زنان نیست و یک زن هم می تواند دارای چنین درجه ی بالایی نزد خداوند باشد.

حضرت زهرا به عنوان اسوه زن مسلمان، چه ویژگی های اجتماعی و فرهنگی را می توانند به بانوان ارائه کنند؟

البته من در پاسخ به این سوال باید دو تذکر مهم را مقدمتاً عرض کنم؛ یک این که اگر فاطمه زهرا سلام الله علیها را فقط اسوه زنان یا محدودتر، اسوه زنان مسلمان معرفی کنیم، کلام غلطی است؛ بلکه ایشان اسوه و الگوی همه ی انسان ها هستند. حتی امام عصر ارواحناله الفدا که نقطه پرگار عالم هستی است، مادرش فاطمه سلام الله علیها را به عنوان بهترین الگو و اسوه خویش معرفی می نماید.(بحارالانوار،ج53،ص178،باب31،ح9)دوم این که تا می گوییم فاطمه سلام الله علیها الگوست عده ای می گویند چطور ممکن است ایشان برای انسان فعلی با این پیشرفت علوم و کثرت گناهان و اجتماع فاسد و مشکلات مدرن، الگو باشد؟پس باید عرض کنم الگو برداری با کپی برداری متفاوت است. وقتی می گویند فاطمه زهرا(سلام الله علیها) شب عروسی خود لباس عروسی را به سائل بخشیده کسی توقع ندارد ما هم در الگو برداری دقیقاً همین کار را تکرار کنیم، بلکه کافی است بفهمیم که نیازی نیست در این عصری که عده ای به نان شب محتاجند حتماً به دنبال خرید یا دوخت لباس گران قیمت عروس با تن پوش اول باشیم! اگر می گویند فاطمه سلام الله علیها گندم دستاس می کرد و دستانش جراحت بر می داشت منظور این است که از کارهای سخت نهراس و به دنبال تن پروری و سود بردن از زحمات دیگران نباش!وقتی گفته می شود ایشان گردنبند خویش را بخشید یعنی اینکه دل بسته و وابسته به مال دنیا نباش! خلاصه الگوبرداری یعنی برداشت روح اعمال یک انسان کامل و پیاده کردن آن در مقیاس کوچک زمین زندگی خود. زندگی صدیقه طاهره سلام الله علیها پراست از این پیام ها در موضوعات گوناگون. سیره فاطمی برای همسران حرف دارد؛ در تربیت فرزند، در اخلاق، در عبادت و خودسازی، در تشخیص وظیفه، در برنامه ریزی، در احترام و خدمت به والدین، در بصیرت سیاسی، در انفاق و توجه به دیگران، در همسایه داری، در اطاعت پذیری از ولی و هر موضوعی که لازمه کمال یک انسان است، حرف های مهمی برای گفتن دارد.

سبک زندگی حضرت زهرا(س) و حضرت علی(ع) در میان جامعه اسلامی به عنوان یک الگو مد نظر است، این سبک زندگی بیان گر چه مسائلی است؟

در بُعد همسرداری  شگفتی هایی از سبک زندگی این زوج آسمانی به یادگار مانده که اگر خط کشی شود برای زندگی زناشویی نسل امروز هرگز شاهد فاجعه هایی مثل ازدحام جمعیت در دادگاه های خانواده وطلاق های رسمی و عاطفی نخواهیم بود! تقسیم کارها بین زن و شوهر به درخواست زن، خوشحالی زن از اینکه مدیریت امور داخلی خانه به او سپرده شده نه کار بیرون، کمک های مرد به زن در امور خانه داری در عین اینکه قبلاً تقسیم بندی صورت گرفته کارهای بیرون از منزل را به دوش او گذاشته بود، عدم درخواست زن از مرد به خاطر مراعات وضع مالی او و شکسته نشدن غرور مرد، استقبال از همسر، بدرقه همسر، ابراز محبت به یکدیگر، زیبا سخن گفتن با یکدیگر، مؤدبانه صدا زدن همسران، تعاون و هم دلی در تربیت فرزندان، همراه و غمخوار و مونس بودن برای همسر در سختی ها و تنهایی ها، که باور کنید اگر بنا باشد هر کدام از اینها را بشکافم و توضیح دهم خودش یک کتاب قطور همسرداری با رویکرد روانشناسی دینی خواهد شد که البته اگر خود حضرت قابل بدانند و مدد کنند به دنبال نوشتن چنین کتابی هستم. من معتقدم به جای اینکه کتاب یک نویسنده غربی را ترجمه کنیم و با نشر عقاید و فرهنگ غرب تحت عنوان اصول روانشناسی به اذهان پاک جوانان مان القا کنیم که مبدأ و مقصدشان مریخ و ونوس است نه باغ ملکوت و آنقدر تفاوت های بین زن و مرد را بزرگ نمایی کنیم و ارتباط برقرر کردن آن دو را سخت جلوه دهیم که همجنس بازی را به پیوند مقدس زناشویی ترجیح دهند، باید ظرافت های رفتاری زندگی زناشویی اسوه های برتر را باز کرد و البته باز به نظر من بین سرگذشت زندگی کسانی که به درستی سبک زندگی علوی و فاطمی را در زندگی پیاده کردند، بسیار مؤثر است. من زندگی برخی شهدا که امروز از زبان همسرانشان روایت می شود. جالب است که حتی مطالعه چنین زندگی هایی به انسان حس پرواز می دهد چه برسد به تجربه آن. کتاب هاجر نوشته سعید عاکف و مجموعه کتاب های نیمه پنهان ماه، آثار خوبی هستند که می توان با بخشی از سبک زندگی حضرت زهرا(س) آشنا شد.

روز میلاد حضرت زهرا(س) با عنوان روز زن و مادر مطرح شده است. در کنار آموزه های اخلاقی که در زندگی ایشان است، حضرت زهرا(س) چگونه مادر و چگونه زنی بودند؟

چون در پاسخ به سوال قبل، کمی به بُعد همسرداری حضرت اشاره شد، ترجیح می دهم در این بخش به فرزندداری ایشان نیز اشاره ای کوتاه داشته باشم. حتماً حدیث شریف کسا را خوانده اید و دقت کرده اید که وقتی هرکدام از فرزندانوارد خانه می سوند، چه مکالمه ی عاشقانه و مؤدبانه ای بین مادر و فرزندان صورت می گیرد؟ آیا دقت کرده اید که چقدر ایشان در حفظ شأن فرزندان می کوشید و به این صورت هم اعتماد به نفس فرزندان را بالا می بردو هم احترام متقابل فرزندان را نسبت به خود جلب می کرد و هم به ایشان شخصیت می داد. وقتی مثلاً می فرمود: « قره عینی، ثمره فوادی و..» حالا من شاهدم مادرانی را که جز داد زدن بر سر بچه و فحش دادن و نفرین کردن او هیچ روش تربیتی دیگری ندارند و بعد هم می گویند نمی دانم چرا بچه ام اینقدر عصبانی و پرخاشپر و سلطه جوست؟! پدرانی که وقتی می خواهند پسر خود را به دوستشان معرفی کنند، می گویند غلام شماست، نوکر شماست، غلامزاده است یا از این تعابیری که شخصیت بچه را له می کند و یا هر وقت بچه می خواهد حرفی بزند در جمع او را خراب می کنند یا اجازه سخن گفتن به او نمی دهند و بعد هم می گویند نمی دانم چرا این بچه اعتماد به نفس ندارد؟!! حتماً شنیده اید ماجرای مسابقه خطاطی امام حسن و امام حسین علیهما السلام را که وقتی مادر را قاضی کردند، ایشان اول پدر بچه ها را در قضاوت بر خود ترجیح داد و اینطور به جایگاه پدر در ذهن بچه ها ابهت بخشید و بعد که قرار بر قضاوت خود ایشان شد با ترفندی مادرانه از تبعیض بین فرزندان و ترجیح یکی بر دیگری خودداری کرد. چه بگویم از تخریب پدر توسط مادر و بر عکس، مادر توسط پدر در خانواده های امروزی و چه بگویم از برخورد بد پدر و مادر نسبت به هم در مقابل فرزندان بدون توجه به اینکه آنها نیز همین نوع برخورد را آموزش خواهند دید. وای از مقایسه کردن ها و تبعیض ها و یکی را توی سر دیگری زدن های والدین بدون توجه به تفاوت های فردی و استعدادی هرکدام از بچه ها که منشأ بسیاری از رفتارهای ناهنجار در فرزندان می گردد.

بعضاً روابط افراد خانواده تابع برخی شرایط اقتصادی و اجتماعی روز است. با این مقدمه روابط درون خانه حضرت زهرا(س) چه در زمان پیامبر و چه در زمانی که ایشان با حضرت علی(ع) ازدواج کردند چگونه بود؟

یکی از درس های بزرگ سبک زندگی حضرت زهرا(س) موقعیت شناسی و تشخیص درست وظیفه در هر عصر و موقعیت است. همانطور که عرض کردم ایشان در هر موقعیت اول وظیفه خود را تشخیص می دادند و بعد رفتارها را بر همان معیار تنظیم می کردند. این خیلی مهم است که انسان موقعیت سنح باشد و قابلیت انعطاف در فراز و نشیب های زندگی را داشته باشد. ایشان در سختی های شعب ابیطالب دوشادوش پیامبر بودند و نهایت تلاش خود را در پرستاری از ایشان داشتند تا جایی که در همین ایام پیامبر خدا ایشان را ام ابیها یعنی مادر پدر لقب دادند. ماجرای تسبیحات حضرت زهرا(س) نیز پاسخ خوبی به سوال شماست. که وقتی تصمیم استخدام یک خدمتکار جهت کمک در امور منزل با پیامبر مشورت شد و ایشان فرمودند من صلاح نمی دانم چون مهاجرین اوضاع مناسبی از لحاظ رفاه ندارند و کم کردن سختی های زندگی شما در اذهان ایشان نتیجه خوبی نخواهد داشت، ایشان بدون چون و چرا مطیع فرمایش پیامبر شدند و بعد پیامبر تسبیحات معروف را به ایشان تعلیم دادند. ماجرای افطار با آب و بخشیدن نان خود به مسکین و یتیم و اسیر در سوره انسان شاهد دیگری بر این درس از سیره فاطمه (س) است که انسان ولخرج در تندگدستی ها می شکند نه انسان قانع. انسان راحت طلب در سختی ها از پای در می آید نه انسان زحمت کش. انسانی که دایره نیازهای خود را محدود کرد هرگز از دیگران متوقع نخواهد بود و در سختی ها یار است نه بار. من زیاد دیده ام زندگی های به ظاهر عاشقانه ای را که بعد از ورشکستگی مرد خانواده به جهنم تبدیل شده و حتی به جدایی کشیده شده. زیاد دیده ام آدم های تجملاتی و راحت طلب را که در ورشکستگی ها و محروم شدن از اشرافی گری ها زیر بار غصه خم شده اند سکته کرده اند یا دست به خودکشی زده اند.

حضرت زهرا(س) به عنوان شخصیتی مطرح هستند که همیشه یار و یاور حضرت محمد(ص) و حضرت علی(ع) بودند. امروز ما گاهاً در میان روابط زناشویی می بینیم که همسران نسبت به هم در ایجاد یک محیط آرام رفتارهای متناقضی نشان می دهند. زن مشکلات مرد را درک نمی کند و مرد نیز مشکلات بیرون را به طور کامل به خانه می آورد. با این مصداق، آموزه های زندگی حضرت زهرا(س) چیست؟!

این خودخواهی و خود برتربینی هم یکی از ریشه های اختلافات زناشویی است که مردها گمان می کنند کار آن ها دشوارتر و مهم تر است و خانم ها نیز گمان می کنند کار آن ها دشوارتر و مهم تر است و خانم ها نیز گمان می کنند همسرشان راحت پول در می آورد. شاید راجع به این موضوع منتظر یک بحث روانشناسی از من باشید اما از جایی که من ریشه دردهای روحی و اجتماعی را خارج از بی توجهی به امور دینی نمی دانم، باید عرض کنم همه ی این مشکلات زمانی پیش می آید که خدا در زندگی کم رنگ می شود و کارها بوی اخلاص نمی دهد. اگر زن بداند  خدماتی که در منزل انجام می دهد در نزد خدا ماجور است و اگر برای رضای خدا انجام دهد یک لیوان آب به دست همسر دادنش از هزار سال عبادت ارزشمند تر می شود، اگر مرد بفهمد تلاشی که در مسیر وسعت رزق و روزی حلال خانواده می کند، اگر با اخلاص باشد برتر از جهاد در راه خداست. اگر این ها را بفهمیم و باورمان بشود دیگر از هم متوقع و طلبکار نخواهیم بود. یکی از اشتغالات امیرالمومنین علیه السلام در مدینه حفر چاه آب و وقف کردن آن برای نیازمندان بوده، تصور کنید حفر چاهی  آن هم در سرزمین سوزان و کم آب حجاز چه کار دشواری است. تازه این فقط یکی از اشتغالات طول روز ایشان بوده ولی در عین حال وقتی وارد خانه می شدند هم با بچه ها بازی می کردند و هم در امور منزل کمک می کردند. وقتی خداوند در قرآن می فرماید هدف خلقت بندگی است، یعنی همه شئون زندگی ما را برای بندگی خواسته و حتماً همسرداری نیز از این خواست خداوند مستثنی نیست، پس باید ابراز محبت همسران به هم با اخلاص باشد تا تأثیر بگذارد، خدمت کردنشان به هم با نیت رضای خدا باشد تا خسته کننده نشود و برکت داشته باشد. البته از طرف مقابل هم باید حواسمان باشد که محبت های همسر را وظیفه تلقی نکنیم و نباید فراموش کرد؛ که من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق.

 



نظرات (۰)

هيچ نظري هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی