سبک زندگی شغلی(قسمت دوم)
عوامل موثر درانتخاب شغل
1 – طبقه بندی ارزشها :
ارزشهای هرشخص تکیه گاهی برای انجام یا عدم انجام کاراست وطبقه بندی این ارزشها تعیین کننده اولویت ودرجه اهمیت کارها برای شخص هستند .
ارزشهای شخص می توانند موارد بسیاری ازجمله خانواده ، پول ، استقلال ، سلامتی و ...... باشند .
بعنوان مثال برای تصمیم گیری بین دو موضوع " الف " و " ب " اگر انتخاب اول ما گزینه " الف " و انتخاب دوم ما گزینه " ب " باشد به این معنی است که من میخواهم به " ب " برسم اما نه به قیمت از دست دادن یا لطمه زدن به گزینه " الف " .
بنابراین قبل از هرتصمیمی برای انتخاب شغل باید تکلیف خودرابا سایر ارزشهایمان مشخص کنیم تادرمیانه راه و درزمانهایی که نیاز به تصمیم گیریهای جدی برای انجام وظایف شغلیمان داریم دچارتردید و دودلی نشویم .
فرض کنید فردی ارزشهای خود را به ترتیب اهمیت اینگونه تعریف کند :
ایمان به خدا – شغل پردرآمد – سلامتی – ازدواج موفق و .......
معنی این اولویت بندی این است که چنین شخصی حاضر است برای کسب شغل پردرآمد ازسلامتی خودصرفنظرکندوبه ازدواجی که میداندبه صلاحش نیست تن دهد ، طبیعی است انسان عاقل اینگونه نمی اندیشد لذاضروری است قبل از هراقدامی به ارزشهاوطبقه بندی آنها پرداخته شود .
2 – توانائیهای ذهنی :
هرشغلی به سطحی از رشد ذهنی و ضریب هوشی نیاز دارد . انتخاب شغلی که انجام آن نیازمند هوش واستعداد بالایی است برای کسی که فاقد این میزان ازتوانایی است نتیجه ایی جزخستگی ، بی رغبتی به کار،رفتارهای غلط ودرنهایت ایجاد محرومیتهای فردی واجتماعی بدنبال نخواهدداشت .
ازطرفی اگرشخصی که ازهوش واستعدادبالایی برخورداراست شغلی راانتخاب کندکه به توانایی ذهنی کمتری نیازداردبازهم نتیجه آن خستگی و بی رغبتی خواهد بود . بنابراین برای آنکه فرد بتواند به رضایت شغلی مطلوب برسد ، توجه به تناسب شغل انتخابی و سطح توانایی ذهنی موردنیاز آن و اینکه خوددرچه سطحی ازاین توانایی است ضروری می باشد .
(ادامه دارد...............)