چرا سبک زندگی؟
سبک زندگی از جمله مفاهیمی است که در دنیای امروز بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. جستوجویی ساده در یکی از موتورهای جستوجوی اینترنت نشان میدهد که این مفهوم تا چه حد عمومیت دارد و در چه زمینه گستردهای از آن استفاده میشود.همین گستردگی مفهومی و حوزه وسیع کاربری سبب شده است تا مفهوم واقعی آن کماکان غیردقیق باشد. در هر حال، پیشرفت در زمینههای علمی و اقتصادی کشور در گرو توجه به شیوههای زندگی است و با توجه به تمدن غنی ایران اسلامی، جمهوری اسلامی ایران توان رسیدن به قلههای پیشرفت را در کنار توجه به نقش زندگی خانواده ها داراست.
این
موضوع آنقدر اهمیت دارد که رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع دانشآموزان،
دانشجویان و جوانان استان خراسان شمالی به موضوع «سبک زندگی» اشاره ویژهای
داشتهاند.
حضرت
آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی، «سبک زندگی» را بخش اساسی و حقیقی
پیشرفت و تمدن سازی نوین اسلامی خواندند و با دعوت از نخبگان و صاحبان فکر و
اندیشه برای «پرداختن به این مفهوم مهم، آسیب شناسی وضع موجود سبک زندگی
در ایران و چاره جویی در این زمینه» تأکید کردند: «پیشرفت در علم و
صنعت و اقتصاد و سیاست که بُعد ابزاری تمدن اسلامی را شکل میدهد،
وسیلهای است برای دستیابی به سبک و فرهنگ صحیح زندگی و رسیدن به آرامش،
امنیت، تعالی و پیشرفت حقیقی.»
حضرت آیت الله خامنهای، با اشاره به توجه عمیق اسلام به مفهوم سبک و فرهنگ زندگی افزودند: «در معارف اسلامی، اصطلاح عقل معاش در مفهوم جامع خود، مترادف مفهوم سبک و فرهنگ زندگی است و در قرآن کریم نیز آیات فراوانی در این زمینه وجود دارد.»
با توجه به نگاه ریزبینانه رهبر معظم انقلاب اسلامی به «سبک زندگی»، سبک و فرهنگ زندگی قسمت عمدهای از زندگی افراد جامعه را تشکیل میدهد و توجه به خانواده و موضوعات اجتماعی پیرامون آن از مواردی است که باید توجه ویژه ای به آن داشت.
فرهنگ تجمل گرایی و مصرف گرایی که این روزها بین مردم کلان شهرها باب شده است و زمینه را برای تضعیف ریشه های بنیان خانواده، افزایش طلاق و به وجود آمدن فساد را فراهم می کند باید به طور ویژه مورد توجه مسئولین امر قرار گیرد و با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری، توجه و تلاش ویژه ای را می طلبد.
وزارتخانههای آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان نهادهای اصلی در پرداختن به این موضوع و با توجه به مخاطبان اصلی که همان نوجوانان، جوانان و عموم جامعه هستند، میتوانند نقش موثری در این باره ایفا کنند.
از سوی دیگر صدا و سیما نیز می تواند ابزار عملی مناسب برای تغییر سبک زندگی از تجمل گرایی به سمت سبک زندگی اسلامی باشد چرا که یکی از مواردی که رهبر معظم انقلاب در بیانات خود در بین دانشآموزان، دانشجویان و جوانان به آن اشاره داشتهاند مربوط به «سبک زندگی در تمدن نوین اسلامی » بود که می تواند به عنوان الگویی برای برنامه سازی در صدا و سیما در نظر گرفته شود.
از سوی دیگر، برگزاری همایش ها و نشست ها و همچنین برگزاری کلاس های آموزشی رایگان برای خانواده ها و جوانان می تواند گام مهمی برای آشنا شدن مردم با سبک زندگی اسلامی مورد توجه مقام معظم رهبری باشد.
آنچه مسلم است ، تمامی دستگاه ها ی کشور باید برای رسیدن به این مهم دست به دست هم بدهند تا جامعه زیر سایه رهنمودهای مقام معظم رهبری به سوی پیشرفت و ارتقا گام بردارد و آمار آسیب های اجتماعی روز به روز کمتر و کمتر شود.